H E.E.T.E.M αποτελεί τον Επιστημονικό και Επαγγελματικό ενιαίο φορέα οργάνωσης και εκπροσώπησης των Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) και ισοτίμων σχολών εσωτερικού και εξωτερικού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, φαίνεται καταρχήν οι πιέσεις και οι αντιδράσεις μας ανάγκασαν τον Υπουργό να «βελτιώσει» το ΑΡΘΡΟ 46 στο Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τελικά προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, αφού σύμφωνα με διαρροές θα έχει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Π. Ρήγας, στη συνάντηση που είχε με μέλη του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ την Παρασκευή 30 Ιουνίου.
Άλλωστε αυτές οι αλλαγές, μετά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, είχαν ήδη «σκιαγραφηθεί» από τον ίδιο Υπουργό στην έκτακτη Σύνοδο Προέδρων – Αναπλ. Προέδρων Τ.Ε.Ι στις 8 και 9 Ιουνίου.
Ανάμεσα στις αλλαγές αυτές, είναι και η απάλειψη του διαχωρισμού των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι πριν και μετά τον Ν.2916/2001 και η διαφοροποίηση στη διατύπωση της απονομής του grecomaster!
Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία των ενστάσεων μας επί των υπολοίπων ζητημάτων καθώς:
• το νομοσχέδιο εξακολουθεί να μιλά για προσόντα(!) και όχι για επαγγελματικά δικαιώματα.
• αλλά και αυτά θα ρυθμιστούν με Π.Δ, που θα προταθούν μέσω Επιστημονικών Επιτροπών, στη σύνθεση των οποίων, ειδικά πάντα για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, θα υπάρχει ο “τοποτηρητής” του Τ.Ε.Ε (καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής). Όσον αφορά τα “λοιπά” μέλη της Επιτροπής αυτοί θα επιλέγονται από τον Υπουργό!!
Η «ωραιοποίηση» του άρθρου 46, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει, καθώς οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργού φάνηκαν στην αρχική μορφή του άρθρου 46 που αναρτήθηκε για διαβούλευση.
Είναι πρόδηλο ότι ο Υπουργός προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο να καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση, τις προτάσεις των Τμημάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα στις οποίες βασίζεται και η πρόταση σχεδίου νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
Εάν ψηφιστεί το άρθρο 46 με τη «νέα» του μορφή, σύμφωνα με τις διαρροές, αυτό θα σημαίνει ότι στον Υπουργό Παιδείας ανατίθενται υπεραρμοδιότητες να ορίζει τα μέλη της Επιτροπής κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα των ΑΤΕΙ και τους φορείς των πτυχιούχων.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα ζητήσει εκ νέου την απόσυρση του ΑΡΘΡΟΥ 46 διότι δεν λύνει τα εκκρεμή θέματα που έχουν σχέση με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πτυχιούχων και θα αντιπροτείνει τις γενικές αρχές που έχουν προβλεφτεί στην πρόταση νόμου της Ένωσης, καθώς και την πρόνοια για άδεια άσκησης του επαγγέλματος και φορέα εκπροσώπησης και προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων (άρθρα 1, 2, 20, 21, 22, 23, 24). Η διασφάλιση αρχών που πρέπει να διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων, είναι προαπαιτούμενο ώστε τα δικαιώματα να προσιδιάζουν σε πτυχιούχους του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, τα επαγγελματικά προσόντα θα ποικίλλουν ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε Επιτροπής.
Επειδή ο Υπουργός αρέσκεται στο να αλλάζει τις απόψεις του κάθε τόσο, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχει σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της και θα επανέλθει με νεώτερη ανακοίνωση, όταν δοθεί επίσημα στην δημοσιότητα, το ακριβές περιεχόμενο του τελικού σχεδίου νόμου!
Συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Π. Ρήγα, και την υπεύθυνη τομέα Παιδείας, κα Ε. Καλαμαρά, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30-06-2017 μέλη του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μετά από σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει η Ένωση.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σχέδιό νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για την ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι καθώς και το αίτημα για απόσυρση του άρθρου 46 του νομοσχεδίου του Υπουργού Παιδείαςμ κ. Κ. Γαβρόγλου.
Ως προς το θέμα του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης οι θέσεις που αναπτύχτηκαν από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α συμπίπτουν με τις θέσεις που έχει εκφράσει και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μέσω των Συνεδρίων της για την εξομάλυνση των δύο Τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Από την συζήτηση με τον Γραμματέα διεφάνη πως έγινε κατανοητό, ότι θα πρέπει να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και, στη συνέχεια να ρυθμιστούν τα θέματα που συνδέονται με το επάγγελμα όπως η θέσπιση ενιαίου φορέα κ.λ.π.
Επίσης από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρήθηκαν δικαιολογημένες οι σοβαρές ενστάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σχετικά με το άρθρο 46 όπως αυτό αναρτήθηκε στην Διαβούλευση, ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι τελική μορφή του άρθρου 46, όπως θα κατατεθεί στη Βουλή, θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτό που αναρτήθηκε στη διαβούλευση.
Την Πέμπτη 29-6-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Προεδρείου της Ένωσης με τη Βουλευτή Επικρατείας και Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ν. Κεραμέως.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σχέδιο νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, καθώς και το αίτημα για απόσυρση του άρθρου 46 του νομοσχεδίου του Υπουργού Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις και την κα Κεραμέως να επισημαίνει το δίκαιο των αιτημάτων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, αλλά και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιμένει με ενδιαφέρον το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα μας ενημερώσει για την άποψη της Ν.Δ σχετικά με το σχέδιο νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, το οποίο της κατατέθηκε.
Οι παραπάνω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Κ.Δ.Ε στις 09-06-2017 και μέχρι σήμερα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος επαφών αφού έχουν γίνει συναντήσεις και με τους υπευθύνους Παιδείας των ΑΝ.ΕΛ, της ΔΗ.ΣΥΜ καθώς και με ανεξάρτητους Βουλευτές (κους Δ. Καρρά και Ν. Νικολόπουλο).