ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΗΤΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ Τ.Ε.

Τεχνική εταιρεία ζητά για το εργοστάσιό της στον Βόλο συνάδελφο πτυχιούχο Μηχανολόγο Μηχανικό Τ.Ε. , με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου . Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ/ΝΤ Μαγνησίας κο Αχιλλέα Τσιργούλα.

Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί της Λέσβου στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Αθήνα, 13-06-2017

Ύστερα από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, που έπληξε το νησί της Λέσβου, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, δια του Προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου, κ. Απ. Τζαννή, έθεσε άμεσα στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των λοιπών αρμόδιων αρχών, κλιμάκιο έμπειρων Πτυχιούχων Μηχανικών, προκειμένου να προχωρήσουν στον εντοπισμό και την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό, αλλά και στις σχετικές προτάσεις για την αποκατάστασή τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ

Να αποσυρθεί όλο το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου και ειδικά το κατάπτυστο Άρθρο 46

Αθήνα, 12-06-2017

Η Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή (Κ.Δ.Ε) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, στην Έκτακτη Συνεδρίαση της, στις 9-6-2017, συζήτησε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για τη ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργού Παιδείας περιλαμβάνει αποσπασματικές ρυθμίσεις, οι οποίες απορρυθμίζουν και υποβαθμίζουν τα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι με την αλλοίωση του σκοπού τους, μέσω του «δούρειου ίππου των διετών προγραμμάτων» στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της Κυβέρνησης και των Θεσμών για τη μείωση των Α.Ε.Ι σε 20 σε όλη την χώρα (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ ΙΙ)!

Ειδικά δε, στο άρθρο 46 περιλαμβάνονται απίστευτες ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, όπως η «βάφτιση» των 5ετων προπτυχιακών σε Μάστερ οι οποίες, παρότι δεν τεκμηριώνονται ακαδημαϊκά, προωθούνται προκειμένου να κατευναστούν οι συντεχνίες που αντιδρούν στην επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι από το 1994 μέχρι σήμερα, χωρίς να εξασφαλίζεται η άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας, παρότι ο ίδιος, «επί τη αναλήψει των καθηκόντων του», αλλά και όταν παρασκηνιακά διεκδικούσε την θέση αυτή, είχε υιοθετήσει τις προτάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, και παρότι έχει στο Γραφείο του τρεις ολοκληρωμένες νομοτεχνικά εναλλακτικές προτάσεις για τη κατοχύρωση των μηχανικών Τ.Ε.Ι, επιχειρεί να ξεφορτωθεί το πρόβλημα, οδηγώντας τους πτυχιούχους στη λαιμητόμο των ανταγωνιστών τους (Τ.Ε.Ε).

Οι ρυθμίσεις ειδικά του άρθρου 46 είναι απαράδεκτες και προκλητικές, διότι αμφισβητούν τον ανώτατο χαρακτήρα των ΤΕΙ και των πτυχιούχων τους και υπονομεύουν τον καθορισμό των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρακάμπτοντας τους Φορείς εκπροσώπησης τους (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ – Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ κ.ά), ώστε ανενόχλητη η κυβέρνηση και ο Υπουργός να παραδώσουν τους πτυχιούχους μηχανικούς Τ.Ε.Ι στην Προκρούστεια κλίνη της Επιτροπής των μελών της Συντεχνίας (άρθρο 46, παρ. 5)!

Ο Υπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να σχεδιάζει τα επαγγελματικά «προσόντα» ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων ή να χρησιμοποιεί αθέμιτους τρόπους και μέσα για να παραπέμψει το θέμα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων στις καλένδες και να φιμώνει με νομοθετική διάταξη την φωνή και τις απόψεις των πτυχιούχων.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ τις επόμενες ήμερες θα ενημερώσει κόμματα, βουλευτές, εμπλεκομένους φορείς καθηγητές και την Γραμματεία της Συνόδου Διοικήσεων Τ.Ε.Ι σε συνεργασία με τα Νομαρχιακά Τμήματά της και τις Ενώσεις των άλλων σχολών, και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με αίτημα την απόσυρση όλου του σχεδίου νόμου και ειδικά το άρθρο 46!

Επίσης, θα απευθυνθεί:

α. στους πρώην Υπουργούς Παιδείας, σε δημόσιο διάλογο, για το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και

β. στα αρμόδια πολιτειακά όργανα και θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ιδιαίτερα του μηχανικού!

Σχετικά με τα όσα φέρεται να δήλωσε στις 9-6-17 ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, στην Σύνοδο των Προέδρων Τ.Ε.Ι, για τη σύσταση άλλης μιας Επιτροπής(!) για τα επαγγελματικά προσόντα των Μηχανικών, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κρατά τις επιφυλάξεις της, θεωρώντας ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν σκοπό να εφησυχάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους πτυχιούχους, τα Τ.Ε.Ι και τους φοιτητές και τις επαγγελματικές Ενώσεις τους.

Είναι γεγονός ότι οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργού, της Κυβέρνησης και των συνεργατών της αποκαλύφθηκαν στο σχέδιο νόμου, γι αυτό η Κ.Δ.Ε αποφάσισε και ζητά την απόσυρση του άρθρου 46, αλλά και άλλων διατάξεων του σχεδίου νόμου και την έναρξη διαλόγου του Υπουργού με τους εμπλεκόμενους (δηλ. τα Τ.Ε.Ι και τους φορείς εκπροσώπησης των πτυχιούχων) για την άμεση ρύθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις και για τα θέματα που συνδέονται με την διασφάλιση της προοπτικής των ελληνικών Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι – Πανεπιστημίων) στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως η συνολική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης (ενοποίηση της δομής και της λειτουργίας των Α.Ε.Ι, νέος χωροταξικός σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης κ.λ.π).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αλλαγή πλεύσης από τον Υπουργό Παιδείας;

Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να μελετήσουν το ενδεχόμενο συγχώνευση δυο και τριών ΤΕΙ και την μετατροπή τους σε πανεπιστήμιο, στα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ταύτιση απόψεων σε πέντε σημεία μεταξύ προέδρων των ΤΕΙ και υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προέκυψε στη σημερινή Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ο υπουργός Παιδείας συζήτησε εκτενώς με τους προέδρους των ΤΕΙ για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του esos, προέκυψαν οι εξής ειδήσεις:

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί στο υπουργείο Παιδείας Επιτροπή για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας, από έναν εκπρόσωπο των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της αντίστοιχης ειδικότητας. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν και εμπειρογνώμονες τους οποίους θα διορίσει ο υπουργός παιδείας. Η Επιτροπή θα μελετήσει τα προσόντα των πτυχιούχων Μηχανικών.

Από νέα τμήματα τα Διετή Προγράμματα Σπουδών: Υπήρξε κοινή άποψη μεταξύ του υπουργού παιδείας και των προέδρων των ΤΕΙ τα Διετή Προγράμματα Σπουδών να διοργανώνονται από νέα τμήματα και όχι από τα υπάρχοντα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη των ΑΕΙ.

Διδακτορικά από τα ΤΕΙ: Οι πρόεδροι των ΤΕΙ και ο υπουργός Παιδείας συμφώνησαν να κάνουν διδακτορικές διατριβές τμήματα των ΤΕΙ, ύστερα από συγκεκριμένα κριτήρια. Πρόταση με συγκεκριμένα κριτήρια έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ προς τον υπουργό ο οποίος τα έκανε δεκτά.

Τα τμήματα που θα πληρούν τα κριτήρια θα αποφασίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο του κάθε Ιδρύματος και την τελική απόφαση για την υιοθέτηση η απόρριψή της θα έχει Επιτροπή η οποία θα συσταθεί από τον υπουργό Παιδείας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Επαγγελματικά δικαιώματα τα ίδια όλοι οι πτυχιούχοι που αποφοίτησαν πριν ή μετά το 2001.

Μετεξέλιξη όλων των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια: Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να μελετήσουν το ενδεχόμενο συγχώνευση δυο και τριών ΤΕΙ και την μετατροπή τους σε πανεπιστήμιο, στα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει απο τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά. Επίσης ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να εξετάσουν την ενσωμάτωση των Ιδρυμάτων τους με Πανεπιστήμιο της Περιφέρειάς τους

Αναδημοσίευση από το esos.gr

Αιδώς Αργείοι! – Συμπαιγνία Υπουργού Παιδείας – Τ.Ε.Ε σε βάρος των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι

Αθήνα, 06-06-2017

Τελικός στόχος τα Τ.Ε.Ι και οι Πτυχιούχοι τους

Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεων μας, και με αφορμή την ανάρτηση στη διαβούλευση, ενός άθλιου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας “απορύθμισης” της “ανώτατης εκπαίδευσης, την έρευνα και άλλες διατάξεις..” επισημαίνουμε τα εξής:

Οι αθλιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 46, ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία!
Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας για την προσπάθεια υποδούλωσης των πτυχιούχων μηχανικών στο Τ.Ε.Ε από τους γνωστούς «προθύμους» του κλάδου μας, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.

Στο άρθρο 46 του σχεδίου νόμου, περιλαμβάνονται:
1. Οι απαράδεκτες διατάξεις για την μη επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι, και ειδικότερα:

τα επαγγελματικά δικαιώματα φεύγουν και στη θέση τους μπαίνουν τα επαγγελματικά προσόντα(!), γενικού χαρακτήρα ρύθμιση, ώστε τα γνωστά διοικητικά γρανάζια υπό την καθοδήγηση του πολυπλόκαμου Τ.Ε.Ε να μπλοκάρουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα!
δεν ρυθμίζονται επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο, αλλά προβλέπεται η έκδοση, για ακόμη μία φορά, ενός γενικόλογου Π.Δ μέσω μιας δήθεν Επιστημονικής Επιτροπής. Τι πρωτότυπο!
Ειδικότερα για τους μηχανικούς Τ.Ε.Ι, στην παράγραφο 5, του άρθρου αυτού, συστήνεται Επιτροπή για την σύνταξη των Προσόντων μας (!) στην οποία προφανώς θα προεδρεύει ο επικεφαλής του Τ.Ε.Ε(!), δεδομένου ότι και τα άλλα τρία μέλη της Επιτροπής, θα είναι και αυτά ενταγμένα στο Τ.Ε.Ε!
Με βάση ποια ακαδημαϊκά κριτήρια, ο Υπουργός, θεωρεί τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε ως αντικειμενικό κριτή για να καθορίσει τα δικαιώματα των Μηχανικών Α.Τ.Ε.Ι; Δηλαδή, βάζει, τον φορέα που ανέκαθεν ανταγωνίζεται τον κλάδο των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι να ρυθμίσει το πλαίσιο πρόσβασης στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες!
Γιατί ειδικά οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι, χρειάζονται «νταβατζή»; – Εύγε, κ. Υπουργέ!

Την χαριστική βολή κατά των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, την δίνει η τελευταία διάταξη του προτεινόμενου άρθρου 46, που αναφέρεται σε δυνατότητα διαχωρισμού αποφοίτων Τ.Ε.Ι πριν και μετά το 2001, ρύθμιση πολιτικά άστοχη και “εγκληματική” για τους πτυχιούχους όλων των σχολών.
Τόσο συντεχνιακός φανατισμός και μίσος κατά των Τ.Ε.Ι και των πτυχιούχων τους, για πρώτη φορά διατυπώνεται σε νομοσχέδιο, δεδομένου ότι η συνέχεια των Τ.Ε.Ι και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους, καθορίζονται με τρόπο σαφέστατο στο ν.2916/2001 και στην αιτιολογική του έκθεση!

Μετά από αυτά διερωτώμεθα:

– Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία, ένας συντεχνιακός φορέας, που αποδεδειγμένα κρατά το επάγγελμα του μηχανικού “κλειστό”, νομιμοποιείται να καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ανταγωνιστών του; (παγκόσμια πρωτοτυπία)!

Είναι προφανές ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Α.Τ.Ε.Ι παραπέμπεται για μία ακόμη φορά στις καλένδες, αφού οι υποσχέσεις του Υπουργού Παιδείας για ρύθμιση τους με νόμο μακριά από συντεχνίες, εγκαταλείφθηκαν αιφνιδίως.

Ο Υπουργός Παιδείας έπαθε ξαφνικά αμνησία, ξέχασε το νόμο, πείστηκε για τις «καλές προθέσεις» του Τ.Ε.Ε και ανακάλυψε τα Προεδρικά Διατάγματα ως την ιδανική λύση άρσης μιας 30χρονης ταλαιπωρίας και σπεύδει μαζί με το Τ.Ε.Ε, με διαφορά δυο ημερών, να ορίζει ως «αρμόδια ακαδημαϊκή αρχή» για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών «προσόντων» μας, την Επιτροπή «κουαρτέτο» του Τ.Ε.Ε, παρακάμπτοντας τις οικείες σχολές και τις προτάσεις των Τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι και φυσικά και της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ!

Ο Υπουργός, που πριν λίγο καιρό, κατάργησε το Ε.ΣΥ.Π, έναν άκρως αντιπροσωπευτικό θεσμό, τώρα παρακάμπτει τα Τ.Ε.Ι και τους αρμόδιους φορείς των πτυχιούχων, για να τους φιμώσει!

2. Αντιθέτως, η μεγάλη Συντεχνία, για την «μεγαθυμία» που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες έναντι ημών, θα πάρει και μπόνους για να διαφοροποιηθεί από εμάς, όπως δήλωσε ο Υπουργός! Εκτός από τον επαγγελματικό έλεγχο του κλάδου Μηχανικών Τ.Ε.Ι, που της ανατίθεται., λαμβάνει και το γνωστό «Grecomaster», δηλαδή, συλλήβδην τα ήδη χορηγηθέντα διπλώματα 5ετών προπτυχιακών σπουδών βαφτίζονται Master, χωρίς να τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο από την υφιστάμενη δομή των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Πληροφορούμε τον Υπουργό Παιδείας και τον συντάκτη αυτού του αντισυνταγματικού άρθρου 46, αν δεν το ξέρουν ήδη, ότι από το “deal” που έκαναν, ο μόνος κερδισμένος είναι η γνωστή Συντεχνία αφού και το Μάστερ της δίνετε στο χέρι και το δικαίωμα να ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ανταγωνιστών της! Ενώ αντιθέτως, οι πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι παίρνουν μια υπόσχεση για ένα επαγγελματικό “ξεροκόμματο” (εάν περισσέψει από την πίτα του Τ.Ε.Ε) και αυτό το ξεροκόμματο θα είναι «πολλαπλών ταχυτήτων»: για τους προ και για τους μετά το 2001 αποφοίτους! Και η διαίρεση δεν θα σταματήσει εδώ……….

Όσοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν την ίδρυση Τμήματος Αποφοίτων Σχολών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ε, δηλαδή την παγίδα, μετά την ανάρτηση για διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 46, είναι καιρός να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις τους.

Τελικά το ερώτημα του ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει σαφή απάντηση: όχι ο Υπουργός, αλλά οι συντεχνίες!

Ο Υπουργός οφείλει, άμεσα, να ξεκαθαρίσει πότε έλεγε αλήθεια και πότε όχι σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος της επαγγελματικής κατοχύρωσης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Μέχρι τότε:

“Αιδώς”, κύριε Υπουργέ!

Υποταχθήκατε στις Συντεχνίες αντί να προτιμήσετε την ηρωική έξοδο. Επιλέξατε να «πεισθείτε», αντί να αντισταθείτε, γιατί κάτι τέτοιο προφανώς απαιτεί αριστερά νεύρα!

Οι συντάκτες του κατάπτυστου άρθρου 46 δεν θα τα καταφέρουν, γιατί όταν έρθει στη Βουλή, οι Βουλευτές θα απορρίψουν, λογικά, μια τόσο κραυγαλέα αθλιότητα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να σταματήσει επιτέλους την συνδιαλλαγή με την συντεχνία, και να αποσύρει άμεσα το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα της Βουλής να πάρουν σαφή θέση, απορρίπτοντας το άρθρο 46 του νομοσχεδίου.

Καλούμε τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι να προασπίσουν τον ανώτατο χαρακτήρα των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή δεοντολογία, απορρίπτοντας άμεσα την 4μελή Επιτροπεία (Κουαρτέτο) του Τ.Ε.Ε!

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτούμε την ποδηγέτηση του κλάδου των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, ούτε την εξαΰλωση ή την απορρόφηση των Τ.Ε.Ι της Χώρας.

Σε αυτήν μας την προσπάθεια, οδηγός για τη δράση μας θα είναι οι αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, οι αταλάντευτες θέσεις μας και το νομοσχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει στα Κόμματα και στο Υπουργείο Παιδείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων Τ.Ε.Ι & Α.ΣΠΑΙ.Τ.Ε στο χθεσινό έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 02-06-2017

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Γραμματείας της Συνόδου αναφέρει τα εξής:

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ – ΑΝ.ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ & ΑΣΠΑΙΤΕ

Εκ μέρους της Συνόδου εκφράζουμε την εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξή μας για τις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ: Ο Υπουργός, Καθ. Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε στο Πρόεδρο της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, (ΕΕΤΕΜ) Δ. Δημόπουλο, ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…».

Αυτό αποτελεί σοβαρότατο πισωγύρισμα σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει ο Υπουργός στη Σύνοδο. Έχουν προ πολλών μηνών ξεκινήσει διαδικασίες και σχετικές συναντήσεις στο ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τα ΤΕΙ για την ομαδοποίηση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων κατά επιστημονικό πεδίο, προκειμένου να γίνει συνολική νομοθετική ρύθμιση.

Η παρέμβαση των συντεχνιακών συμφερόντων και η συνακόλουθη αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η Σύνοδος εκφράζει τη θλίψη και την οργή της για τη συνεχιζόμενη άδικη και άνιση μεταχείριση των αποφοίτων ΤΕΙ από την Ελληνική Πολιτεία και για την καταδυνάστευση του κράτους από τις συντεχνίες, που εμποδίζουν τη Ελλάδα να γίνει μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι «πολιτικές αποφάσεις» δεν θα υποκαθιστούν τις ορθολογικές αποφάσεις.

Καλούμε το Υπουργό κ. Γαβρόγλου να μείνει σταθερός στις ορθολογικές αποφάσεις του, ώστε να συνεχιστούν οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, και θα έχει σε αυτό τη στήριξη των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ θα πρέπει επιτέλους να λάβουν ότι αναλογεί στις τετραετείς σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν δεν προωθηθεί το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, τα Ιδρύματα θα είναι αρωγοί στην τεκμηριωμένη και δίκαιη διεκδίκησή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καλαμάτα, 2/6/2017

Εκ της Γραμματείας Συνόδου