ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

Σήμερα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του καλοκαιριού» και η Ελλάδα στήνει γιορτές και εκδηλώσεις για να τιμήσει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Υπεραγία Θεοτόκο. Σε κάθε γωνιά της χώρας, πλήθος κόσμου προσέρχεται στις εκκλησίες και στα μοναστήρια για να ακολουθήσει τις περιφορές των εικόνων της Μεγαλόχαρης, που φανερώθηκαν στους πιστούς σε δύσκολους καιρούς, με τρόπο θαυμαστό. Κάθε τόπος, έχει και την δική του θαυματουργή εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, όπου αποτελεί στήριγμα, ελπίδα και παρηγοριά για χιλιάδες Ορθόδοξους Χριστιανούς.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕΤΕΜ

Σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία του Νομαρχιακού μας τμήματος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα παραμείνουν κλειστά από Παρασκευή 11 Αυγούστου έως και Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017.

Η διαδικτυακή μας εφαρμογή θα λειτουργεί και θα εξυπηρετεί κανονικά τα μέλη μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
για την κατανόηση και σας ευχόμαστε
«Καλό Καλοκαίρι»!

Μία από τα ίδια – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση

Αθήνα, 04-08-2017

Ολοκληρώθηκε, με την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής, η ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και διέρρευσε το εν λόγω νομοσχέδιο, μέχρι σήμερα, η Κεντρική Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=803:synantiseis-tis-e-e-t-e-m-me-ekprosopous-kommaton-gia-to-nomosxedio-gavroglou&catid=54&Itemid=18

με τους υπεύθυνους Παιδείας και τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Κομμάτων.

Επίσης, συναντήθηκε, τόσο με τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη, όσο και με την πρώην Αναπλ. Υπουργό, κα Αθ. Αναγνωστοπούλου, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του σε αυτή.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προσκλήθηκε και συμμετείχε στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υποβάλλοντας σχετικό υπόμνημα, ενώ και τα Νομαρχιακά Τμήματα της Ένωσης ενημέρωσαν άσκησαν πιέσεις στους τοπικούς τους Βουλευτές, προκειμένου να τροποποιηθούν κάποιες απίστευτες συντεχνιακές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα αυτές του άρθρου 46.

Η προσπάθεια ήταν διαρκής και αδιάκοπος, με συνεχή παρουσία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στη Βουλή. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από το άρθρο 46 ρυθμίσεις που αμφισβητούσαν ευθέως την αυτονομία των φορέων εκπροσώπησης των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι έναντι των γνωστών συντεχνιών, καθώς επίσης να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι διαχωρίζονταν σε «πριν» και «μετά» τον ν. 2916/2001.

Η Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, συνεδρίασε, τόσο στις 9-6-2017, όσο και στις 31-7-2017, με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, και αποφάσισε ότι πρέπει, επιτέλους, να οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ, και ιδίως οι Μηχανικοί, να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις, τόσο για τη σημασία των σπουδών τους, όσο και για την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση.

Και διαπιστώνει:

Όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας, http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=811:sti-vouli-to-nomosxedio-gavroglou&catid=53&Itemid=78 ο νέος Νόμος, εξακολουθεί:

να διαιωνίζει τον διαχωρισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εμμένοντας στον διακριτό ρόλο ων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.
να μοιράζει τίτλους άνευ αντικειμένου στους Εκπαιδευτικούς και στις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι, ώστε να διευκολυνθεί η διάλυση του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι!
να παραπέμπει, για ακόμη μία φορά, την επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι στις καλένδες, με αόριστης σύνθεσης και αντικειμένου επιτροπές και αμφίβολης ισχύος μελλοντικά προεδρικά διατάγματα.
παράλληλα το επάγγελμα του Μηχανικού διατηρείται «κλειστό» στην χώρα μας, εις πείσμα των μνημονίων, με συνέπεια χιλιάδες πτυχιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες να παρεμποδίζονται καθημερινά στην άσκηση του επαγγέλματος που κατοχυρώνει το πτυχίο τους δηλ, το προσόν που αποκτήθηκε από σχολή του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι!
Η Κ.Δ.Ε προγραμματίζει τα ακόλουθα:

Στα μέσα του Σεπτέμβρη, μία συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή πρώην Υπουργών, Αναπλ. Υπουργών και Υφυπουργών Παιδείας και φυσικά θα κληθεί και ο νυν, στην οποία προσδοκούμε ότι θα ειπωθούν αλήθειες για την 30ετή και πλέον προσπάθεια έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων με Π.Δ και ποιοι μέχρι τώρα την εμπόδισαν καθώς και τις κρίσιμες επιλογές εδραίωσης του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι).
Την ίδια περίοδο, προγραμματίζεται και σύσκεψη των Προέδρων των Νομαρχιακών Τμημάτων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, για επανακαθορισμό της τακτικής της Ένωσης, όσον αφορά στο πάγιο αίτημα της κατοχύρωσης με ΝΟΜΟ, της επαγγελματικής δραστηριοποίησης του κλάδου των πτυχιούχων μηχανικών Τ.Ε.
Νομική επεξεργασία του άρθρου 46 και υποβολή προτάσεων στην Κ.Δ.Ε, για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που προκύπτουν σχετικά με τα εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ιδού το αληθινό πρόσωπο του Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 01-08-2017

Μερικοί έσπευσαν να επικροτήσουν την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε για την ίδρυση «Τμήματος Αποφοίτων Σχολών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», η οποία κάθε άλλο παρά ομόφωνη http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=792:sxetika-me-ti-dithen-apofasi-idrysis-tmimatos-apofoiton-sxolon-anotatis-texnologikis-ekpaidefsis&catid=83&Itemid=53 ήταν, νομίζοντας ότι έτσι “ανοίγει” ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι.

Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» στη σχετική ανακοίνωση του https://www.messinialive.gr/tee-poioi-echoun-dikaioma-syntaksis-eksartimenon-topografikon-diagrammaton/Τ.Ε.Ε ότι έτσι ξεπερνάμε, τάχα, «τις αγκυλώσεις και τους διαχωρισμούς του χθες», ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας και το αποδεικνύει στην πράξη»(!), ότι «σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και τα εφόδιά του» και ότι «μπορούμε και πρέπει όλοι μαζί να πορευθούμε σε μια νέα εποχή που θα στηρίξει την Αληθινή Ανάπτυξη της χώρας”, δεν άργησαν να διαψευστούν στη πράξη.

Με νεότερη, πρόσφατη, ανακοίνωσή του, το Τ.Ε.Ε δια του Τμήματός του της Μεσσηνίας δείχνει και πάλι το πραγματικό του πρόσωπο, καταγγέλλοντας, αυτή τη φορά, εμμέσως πλην σαφώς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε. που συντάσσουν και υπογράφουν τοπογραφικά. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει “αθέμιτο ανταγωνισμό από άτομα που δεν νομιμοποιούνται να εκδίδουν τοπογραφικά” και “υπόλογες τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες” που κάνουν δεκτά τα εν λόγω “παράνομα” τοπογραφικά, κατηγορώντας τες ότι «δεν διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον», απειλώντας με ακυρώσεις των σχετικών πράξεων και ότι θα στραφεί κατά όσων υπογράφουν “παρανόμως” εξαρτημένα τοπογραφικά, αλλά και κατά όσων “παρανόμως” τα κάνουν δεκτά (!!!).

Στην ίδια ανακοίνωση το ΤΕΕ «αποφασίζει και διατάσσει», μαζί με τα μέλη του Αγρονόμους Τοπογράφους, ότι «αποκλειστικό δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων Διπλωματούχοι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί (απόφοιτοι Α.Ε.Ι. – μέλη Τ.Ε.Ε.) και ότι πέραν αυτών, ουδείς άλλος επαγγελματίας δύναται εκ του νόμου να συντάσσει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα»(!).

Έτσι ξεπερνά το Τ.Ε.Ε «τις αγκυλώσεις και τους διαχωρισμούς του χθες»;

Ειλικρινά δεν θέλουμε να φανταστούμε σε τι ενέργειες θα είχε σκοπό να προβεί το Τ.Ε.Ε, αν δεν τις είχε ξεπεράσει. Ή μήπως δεν τις έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτό είναι κάτι που ΘΑ γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου;

Έτσι το Τ.Ε.Ε “εκφράζει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας” και μάλιστα “το αποδεικνύει στην πράξη”;

Με τις θέσεις αυτές οραματίζεται το Τ.Ε.Ε την «κοινή πορεία σε μια νέα εποχή»; Με το ίδιο και τα μέλη του πάνω από όλους, και οι υπόλοιποι, ως συνοδοιπόροι δεύτερης κατηγορίας να υπακούουν πιστά στα κελεύσματα του, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης; Για αυτό, προφανώς, επιδιώκει να τιθασεύσει και να παύσει κάθε αντίθετη φωνή, ιδιαίτερα αν αυτή προέρχεται από την ενοχλητική Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Εκτός βέβαια και αν το Τ.Ε.Ε Μεσσηνίας δεν έχει ενημερωθεί για τη νέα εποχή «ομόνοιας και σύμπλευσης» που έρχεται… και έχει μείνει προσκολλημένο στις αγκυλώσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Αν όντως ισχύει αυτό, οφείλει το Τ.Ε.Ε να αποκηρύξει, επισήμως και εμπράκτως, τις απόψεις του Τμήματός του στη Μεσσηνία, ώστε να πείσει και όλους τους «κακόπιστους» για τις «ειλικρινείς» του προθέσεις!

Ήδη, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, έχει επισημάνει με ανακοίνωση της, ότι: «το πρόβλημα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι δεν είναι η «στέγη» ούτε το “παρκάρισμα” σε κάποιο Μητρώο του ΤΕΕ, αλλά η ουσιαστική ρύθμιση των επαγγελματικών τους θεμάτων που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας και μάλιστα του Υπουργού Παιδείας», τονίζοντας ότι η μόνη λύση για αυτό είναι η ρύθμιση με νόμο του πλαισίου άσκησης επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Για τη θέση της αυτή μάχεται και υπερασπίζεται συνεχώς τα πραγματικά συμφέροντα του κλάδου των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.