Αλλαγή πλεύσης από τον Υπουργό Παιδείας;

Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να μελετήσουν το ενδεχόμενο συγχώνευση δυο και τριών ΤΕΙ και την μετατροπή τους σε πανεπιστήμιο, στα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ταύτιση απόψεων σε πέντε σημεία μεταξύ προέδρων των ΤΕΙ και υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προέκυψε στη σημερινή Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ο υπουργός Παιδείας συζήτησε εκτενώς με τους προέδρους των ΤΕΙ για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του esos, προέκυψαν οι εξής ειδήσεις:

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί στο υπουργείο Παιδείας Επιτροπή για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας, από έναν εκπρόσωπο των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της αντίστοιχης ειδικότητας. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν και εμπειρογνώμονες τους οποίους θα διορίσει ο υπουργός παιδείας. Η Επιτροπή θα μελετήσει τα προσόντα των πτυχιούχων Μηχανικών.

Από νέα τμήματα τα Διετή Προγράμματα Σπουδών: Υπήρξε κοινή άποψη μεταξύ του υπουργού παιδείας και των προέδρων των ΤΕΙ τα Διετή Προγράμματα Σπουδών να διοργανώνονται από νέα τμήματα και όχι από τα υπάρχοντα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη των ΑΕΙ.

Διδακτορικά από τα ΤΕΙ: Οι πρόεδροι των ΤΕΙ και ο υπουργός Παιδείας συμφώνησαν να κάνουν διδακτορικές διατριβές τμήματα των ΤΕΙ, ύστερα από συγκεκριμένα κριτήρια. Πρόταση με συγκεκριμένα κριτήρια έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ προς τον υπουργό ο οποίος τα έκανε δεκτά.

Τα τμήματα που θα πληρούν τα κριτήρια θα αποφασίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο του κάθε Ιδρύματος και την τελική απόφαση για την υιοθέτηση η απόρριψή της θα έχει Επιτροπή η οποία θα συσταθεί από τον υπουργό Παιδείας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Επαγγελματικά δικαιώματα τα ίδια όλοι οι πτυχιούχοι που αποφοίτησαν πριν ή μετά το 2001.

Μετεξέλιξη όλων των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια: Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να μελετήσουν το ενδεχόμενο συγχώνευση δυο και τριών ΤΕΙ και την μετατροπή τους σε πανεπιστήμιο, στα πρότυπα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει απο τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά. Επίσης ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τους προέδρους των ΤΕΙ να εξετάσουν την ενσωμάτωση των Ιδρυμάτων τους με Πανεπιστήμιο της Περιφέρειάς τους

Αναδημοσίευση από το esos.gr