Στις καλένδες για ακόμη μια φορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Αθήνα, 31-05-2017

Συνάντηση μελών του Προεδρείου της Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα το πρωί, μετά από αίτημα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού.
Στη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε απερίφραστα ότι υπάρχει πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο. Αντ’ αυτού, θα συσταθεί (ακόμη μια) επιτροπή, με σκοπό την έκδοση Π.Δ για το πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων και όχι Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η πρόσφατη απόφαση του Τ.Ε.Ε, για την «ίδρυση Τμήματος Αποφοίτων Σχολών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», δεν έχει σχέση με επαγγελματικά δικαιώματα, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ότι “το πρόβλημα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι δεν είναι η «στέγη» ούτε το «παρκάρισμα» σε κάποιο Μητρώο, αλλά η ρύθμιση των επαγγελματικών τους θεμάτων”.

Σε ευθεία ερώτηση του Προέδρου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, για το ποια είναι η άποψη του Υπουργού για το σχέδιο νόμου, που του έχει υποβάλλει η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, απάντησε με παρατεταμένη σιωπή(!)

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Σε ό,τι αφορά σε προηγούμενες δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού, πως μόνο με νόμο και όχι με Π.Δ μπορούν να ρυθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, δήλωσε ότι μεταπείστηκε(!), αποφεύγοντας συστηματικά να απαντήσει επί της ουσίας και επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για ειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Θα επανέλθουμε με νεότερες ανακοινώσεις, αναφορικά με τις επιπτώσεις αυτής της κατά 180ο αλλαγής στάσης του Υπουργού.

Στις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει η νέα Κ.Δ.Ε, προκειμένου να αξιολογήσει τις θέσεις του Υπουργού και να καθορίσει την περαιτέρω στάση της, στο πλαίσιο των Αποφάσεων των συλλογικών της Οργάνων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ο Υπουργός Παιδείας και το Τ.Ε.Ε λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Αθήνα, 25-5-2017

Μας προκαλεί εντύπωση, η από το πουθενά (εκτός αν είχε προηγηθεί συνεννόηση με το Τ.Ε.Ε) δήλωση του Υπουργού Παιδείας σήμερα στο Κοινοβούλιο για την απόφαση της Δ.Ε του Τ.Ε.Ε.

Είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη και ηθικά απαράδεκτη δεδομένου ότι εδώ και δυο μήνες ο Υπουργός έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση σχεδίου νόμου από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με την σύμφωνη γνώμη των Τ.Ε.Ι, την οποία δεν τολμά ούτε να την επεξεργαστεί, ούτε να την φέρει στη Βουλή, για να λυθούν επιτέλους τα εκκρεμή από χρόνια, όπως ο ίδιος παραδέχεται επαγγελματικά θέματα των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, Μηχανικών και όχι μόνο.

Είναι πέρα για πέρα ατυχής η αξιοποίηση από τον Υπουργό Παιδείας της απόφασης του Τ.Ε.Ε, φορέα αναρμόδιου και μάλιστα ανταγωνιστή του κλάδου των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, τη στιγμή που όπως πολύ καλά γνωρίζει, το πρόβλημα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι δεν είναι η «στέγη» ούτε το «παρκάρισμα» σε κάποιο Μητρώο, αλλά η ρύθμιση των επαγγελματικών τους θεμάτων που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας και μάλιστα του Υπουργού Παιδείας.

Πολλώ μάλλον που, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Παιδείας (στο Συνέδριο Ο.Σ.Ε.Π-Τ.Ε.Ι Δεκέμβριος 2016), το Τ.Ε.Ε είναι εκείνο που αντιδρά στη λύση του προβλήματος!

Προειδοποιούμε τον Υπουργό Παιδείας αλλά και το Τ.Ε.Ε ότι πλέον δεν μπορούν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο ούτε να «αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».
Οι θέσεις και οι προτάσεις τους, μάλλον σε αφελείς απευθύνονται, διότι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι ζουν καθημερινά «στο πετσί τους» τις ολέθριες συνέπειες της μακροχρόνιας αδράνειας της Πολιτείας!

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ εμμένει στον κύριο στόχο της για την προώθηση της πρότασης του σχεδίου νόμου ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και την αυτόνομη υπεράσπιση των επαγγελματικών και επιστημονικών συμφερόντων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Οι κατά καιρούς αποφάσεις της αντιπροσωπίας και της Δ.Ε του Τ.Ε.Ε για δημιουργία Μητρώων «Τεχνολόγων», «αντεπιστελλόντων μελών», «μελών με ειδική σχέση» και οι προθέσεις του για «μάντρωμα» των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, όπως η χθεσινή πατέντα του «Γραφείου» και «μητρώου εγγραφής» είναι γνωστά από καιρό και εξυπηρετούν, αποκλειστικά και μόνο, τις οικονομικές ανάγκες του Τ.Ε.Ε. Ειδικά όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά συστήματα, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του Κράτους το Τ.Ε.Ε, βιώνουν καθημερινά, τους αποκλεισμούς και τα εμπόδια καθώς και την οικονομική τους αφαίμαξη.

Όταν λυθούν οι εκκρεμότητες των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων όπως πρέπει και αρμόζει σε Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης, διαβεβαιώνουμε τον Υπουργό Παιδείας και το Τ.Ε.Ε, ότι θα τους παραδώσουμε τα κλειδιά της «ενοχλητικής» Ε.Ε.Τ.Ε.Μ γιατί τότε ενδεχομένως ο κλάδος να μην την χρειάζεται. Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από «στέγη». Υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία επιτέλους να ρυθμίσει τα επαγγελματικά μας θέματα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Εξώδικη δήλωση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Αθήνα, 22-05-2017

Με εξώδικη δήλωση απαντά η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ, στο έγγραφο της που στα “απαιτούμενα” δικαιολογητικά καταβολής εισφορών & κρατήσεων για την έκδοση έγκρισης – άδειας δόμησης, στα οποία έχει περιλάβει και την “αναφορά αμοιβής στο ηλεκτρονικό σύστημα ΤΕΕ” καθώς και την “κράτηση υπέρ ΕΜΠ”, παρόλο που δεν προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Επισημαίνουμε ότι, στις περιπτώσεις που οι “οδηγίες” που δίνονται από κάποιο Υπουργείο (μέσω, πχ, εγκυκλίων) έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, η τήρηση της νομοθεσίας υπερισχύει έναντι των οδηγιών και αποτελεί υποχρέωση των αρμόδιων Δημοσίων Υπαλλήλων. Τούτο παραδέχθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαμε μαζί τους.

Οποιαδήποτε, επομένως, διαφορετική ή αντίθετη ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, από διοικητικά όργανα, ελέγχεται ως μη νόμιμη και η άρνησή τους να εφαρμόσουν τον νόμο συνιστά παράβαση των καθηκόντων τους.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προέβηκε στην εξώδικη δήλωση της, αφού προηγουμένως εξάντλησε κάθε προσπάθεια συνεννόησης για την ανάκληση των μη νόμιμων αυτών αξιώσεων της Γ. Γραμματέως.

Στην εξώδικη δήλωση της, δηλώνει επίσης, ότι, σε περίπτωση που η Γενική Γραμματέας δεν προχωρήσει στην άμεση διόρθωση του εν λόγω εγγράφου, θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την άρση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας των θιγομένων μελών της καθώς επίσης και την ποινική τιμωρία των παρανομούντων οργάνων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επικίνδυνες και αποσπασματικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα Τ.Ε.Ι

Αθήνα, 11-05-2017

Σχετικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Υπουργείο Παιδείας, για την ισοτίμηση των 5ετών σπουδών με master και για τη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά και την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επισημαίνουμε τα εξής:

στη σχετική ανακοίνωση μας, προ διετίας, όταν είχε ανακινηθεί και πάλι το θέμα της ισοτίμησης των πενταετών σπουδών ως master, είχαμε αναφέρει ότι: «Οι ενστάσεις και οι φόβοι μας που είχαν εκφραστεί προεκλογικά για το πρόγραμμα του Κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τα Τ.Ε.Ι, αλλά και μετεκλογικά με την σύνθεση της Κυβέρνησης (8 Υπουργοί είναι μέλη του Τ.Ε.Ε), δυστυχώς επαληθεύτηκαν.»

Το θέμα επανέρχεται για τρίτη φορά, τα τελευταία δυο χρόνια, από την ίδια Κυβέρνηση και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη καθώς πέρα από τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος μέχρι πρότινος διαφωνούσε με την πράξη αυτή, χθες και ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην ίδια εξαγγελία.

Τονίζουμε ότι σύμφωνα με το Ν.3879/2010 (άρθρο16, παρ. 4) το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων καθορίζεται με Π.Δ του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, ο οποίος στην πρόταση του, και η οποία έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές, κατατάσσει τους αποφοίτους τόσο των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία κλπ) όσο και των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) στο επίπεδο 6.

Η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται, προτιμά να παραβιάζει τη νομοθεσία και να αγνοεί τις προτάσεις των αρμοδίων Οργάνων, καθώς το συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Πρωθυπουργό από τότε που ήταν «συνδικαλιστής φοιτητής στο Πολυτεχνείο» και για το λόγο αυτό αναγνωρίζουν «τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως μεταπτυχιακά, ως μάστερ», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά, θεωρούμε ότι είναι το “τυράκι στη φάκα” προκειμένου τα Ιδρύματα να δεχθούν τη δημιουργία διετών δομών απονομής βεβαιώσεων και πιστοποιητικών κατάρτισης για τους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων.

Ειλικρινά απορούμε γιατί τα δυο αυτά Ιδρύματα έσπευσαν να “χαιρετίσουν” την ενέργεια αυτή.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η εισαγωγή διετών δομών είναι η απαρχή της προσπάθειας υποβάθμισης των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα, με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για το κύρος των Ιδρυμάτων;

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η εκφρασμένη πρόθεση του Υπουργείου είναι οι δομές αυτές να δημιουργηθούν μόνο στα Τ.Ε.Ι;

Τα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια δεν θέλουν να ωφεληθούν;

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι θετική για τα δυο αυτά Ιδρύματα, αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι με τα περιφερειακά Ιδρύματα.

Δυστυχώς όμως η εξαγγελία για την ονομασία των 5ετών σπουδών σε master δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από ρουσφετολογικές ρυθμίσεις συντεχνιακού χαρακτήρα, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ότι αποτελούσε αίτημα του, όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής του Ε.Μ.Π.

Αν η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε “ουσιαστική αναβάθμιση” των Τ.Ε.Ι, τότε θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων τους, για όσες ειδικότητες αυτή εκκρεμεί.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχουμε καταθέσει πρόταση σχεδίου νόμου στον Υπουργό Παιδείας και ζητάμε τη συνολική ενοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο, όπως έχει αποτυπωθεί στην πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της νέας Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 10-05-2017

Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της νέας Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής (Κ.Δ.Ε) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μετά από σχετική συνεδρίαση του οργάνου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10-05-2017.

Ύστερα από σχετική συζήτηση και ψηφοφορία, η σύνθεση της νέας Κ.Δ.Ε διαμορφώθηκε ως εξής:

Πρόεδρος Δημόπουλος Δημήτριος
Α’ Αντιπρόεδρος Μαλαματάς Αριστείδης
Β’ Αντιπρόεδρος Πολιτάκης Ματθαίος
Γεν. Γραμματέας Καψάλης Βασίλειος
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Υφαντόπουλος Γεώργιος
Γραμματέας Οικονομικού Μίχας Παύλος
Γραμματέας Τύπου – Δημ.Σχέσεων Μπλανάς Φοίβος-Κων/νος
Μέλη Αγγελογιαννάκης Γεώργιος, Βαρταλάς Γεώργιος, Kουμούτσος Αθανάσιος, Κουτσοβίτης Παναγιώτης, Μιχαηλάκης Εμμανουήλ, Νέζης Ιωάννης, Πολυχρόνης Γεώργιος, Στρατάκιας Παντελής

Εκ των προαναφερόμενων δεκαπέντε (15) μελών, τα οκτώ (8) μέλη εξελέγησαν για πρώτη φορά στην Κεντρική Διοίκηση της Ένωσης.
Όσον αφορά στην επαγγελματική τους δραστηριοποίηση, από τους δεκαπέντε (15), οι πέντε (5) είναι στελέχη εταιρειών, οι εννέα (9) είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ο ένας (1) είναι Δημόσιος Υπάλληλος.
Τα μέλη της Κ.Δ.Ε συμφώνησαν, στην επόμενη συνεδρίασή τους, να ασχοληθούν με την εξειδίκευση του Προγράμματος Δράσης που ψηφίστηκε από το 21ο Συνέδριο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ/ΝΤ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 3 ΜΑΪΟΥ 2017

Την προηγούμενη Τετάρτη 3/5/2017 σε τακτική συνεδρίασή της στα γραφεία μας , η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΤΕΜ/ΝΤ Μαγνησίας αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής :
1) Ανανεώθηκε η σύμβαση της Γραμματέως υποστήριξης της λειτουργίας του γραφείου μας μέχρι 31/3/2018 . Η απόφαση θα διαβιβαστεί , όπως προβλέπεται από το ισχύον καταστατικό μας , προς τελική έγκριση στην ΕΕΤΕΜ/ΚΔΕ (Ομόφωνη απόφαση των 8 παρόντων συμβούλων).
2) Ορίστηκε εκπρόσωπός μας στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου ο Πρόεδρος Αχιλλέας Τσιργούλας , με αναπληρώτρια την Β΄Αντιπρόεδρο Ελένη Σκαρβέλη (Ομόφωνη απόφαση των 8 παρόντων συμβούλων).
3) Δημιουργήθηκαν δύο θεματικές γνωμοδοτικές επιτροπές για υποβοήθιση του έργου της Δ.Ε. επί θεμάτων του επιστημονικού τους πεδίου και ορίστηκαν οι Πρόεδροι αυτών . Στην επιτροπή ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πρόεδρος ορίστηκε ο Νίκος Πουρνάρας και στην επιτροπή ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ – ΔΟΜΙΚΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Πρόεδρος ορίστηκε ο Παναγιώτης Γαλανός . Οι επιτροπές στο αμέσως επόμενο διάστημα θα στελεχωθούν με συναδέλφους των αντίστοιχων επιστημονικών πεδίων . Καλούνται όσοι-ες συνάδελφοι επιθυμούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και να συμμετέχουν στις παραπάνω επιτροπές να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία ή τα μέλη της Δ.Ε. ή τους Προέδρους των επιτροπών (Ομόφωνη απόφαση των 8 παρόντων συμβούλων).
Δ.Ε./ΝΤ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ