Καλό ταξίδι συνάδελφε Δημήτρη Σιάχο…

Αθήνα, 22-07-2017

Παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της υγείας του με την σκέψη ότι θα βγει νικητής.

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο χαμό του συναδέλφου Δημήτρη Σιάχου.

Ένα ακόμα μέλος της οικογένειας των Πτυχιούχων Μηχανικών έφυγε από τη ζωή, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε νεότατη ηλικία.

Αύριο αποχαιρετούμε ένα συνάδελφο που συμμετείχε με τον δικό του τρόπο στους αγώνες για την δικαίωση των χρόνιων αιτημάτων μας.

Συνάδελφε, Δημήτρη

Σου ευχόμαστε καλό ταξίδι.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Αθήνα, 22-07-2017

Με αφορμή την κατάθεση από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή, αργά χθες το βράδυ, με την διαδικασία του Επείγοντος, τονίζουμε τα εξής:

Θεωρούμε καταρχήν θετικό βήμα την απάλειψη του διαχωρισμού των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι πριν και μετά τον ν.2916/2001.
Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία των ενστάσεων μας επί των υπολοίπων ζητημάτων καθώς ο Υπουργός Παιδείας με το σχέδιο νόμου:
Εξακολουθεί να διαιωνίζει τον διαχωρισμό της ανώτατης εκπαίδευσης εμμένοντας στον διακριτό ρόλο των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.
Επιμένει στην αναγνώριση του GrecoMaster ενάντια στην ευρωπαϊκή πρακτική και τις σχετικές δεσμεύσεις της χώρας μας.
Μοιράζει τίτλους άνευ αντικειμένου στους Εκπαιδευτικούς και Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι.
Η επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι για ακόμη μία φορά παραπέμπεται στο μέλλον, μέσω Π.Δ.
Η «ωραιοποίηση» του άρθρου 46 δεν άρει τις επιφυλάξεις μας, καθώς οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργού φάνηκαν στην αρχική μορφή του άρθρου 46 που αναρτήθηκε για διαβούλευση.
Από τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για απόσυρση του άρθρου 46, εκτός κι αν τελικά ο Υπουργός αποδεχτεί την εναλλακτική μας πρόταση.

Σε αντίθετη περίπτωση έχει προγραμματιστεί και κινητοποίηση την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν αυτή οριστεί.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ενεργειακοί ελεγκτές – Διόρθωση της Υπουργικής Απόφασης μετά από προσφυγή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 20-07-2017

Μετά από δικαστική προσφυγή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τροποποιήθηκε η 188343/23-12-2016 (ΦΕΚ Β΄ 4508 30-12-2016) Κ.Υ.Α, με την οποία προβλεπόταν για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς, η βεβαίωση εγγραφής τους στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του T.E.E, προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών.

Η νέα υπ΄αριθ. 178679/04-07-2017 (ΦΕΚ Β’ 2337 04-07-2017) Κ.Υ.Α. αντιμετωπίζει πλέον με όμοιο τρόπο τους Μηχανικούς, ως προς τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών. Απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με το άρθρο 5 της νέας αυτής διάταξης, είναι τα εξής:

«iii). Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου από ελληνικές σχολές ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ) ή σε περίπτωση σπουδών σε σχολές της αλλοδαπής, ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο αναγνωρισμένο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές αρκεί να δηλώσουν στην Αναγγελία τους, τον Αριθμό Μητρώου Ενεργειακού Επιθεωρητή με τον οποίο είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας

Αθήνα, 14-07-2017

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Βασίλη Καψάλη, Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Διοίκησης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, τον Γιώργο Ζαφείρη, Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Κοζάνης – Γρεβενών, και τον Γιώργο Ραμογιάννη, Αντιπρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Κοζάνης – Γρεβενών, επισκέφτηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 το Εκθεσιακό Κέντρο Ν. Κοζάνης και συμμετείχε στις δράσεις που διεξήχθηκαν εκεί στα πλαίσια του Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία.

Μετά την ομιλία – τοποθέτηση του κ. Πρωθυπουργού η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στον οποίο και εξέφρασαν τους φόβους και τις ανησυχίες των πτυχιούχων σχετικά με τους χειρισμούς του στα θέματα που αφορούν τον κλάδο μας.

Ειδικότερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και εκφράστηκε η αντίθεση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στην διατύπωση του απαράδεκτου άρθρου 46 ζητώντας, για μια ακόμα φορά, την απόσυρσή του γιατί δεν λύνει το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά το παραπέμπει στις καλένδες.

Η Αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Υπουργό άμεση συνάντηση με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με σκοπό την νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση την πρόταση νόμου της Ένωσης και τις εισηγήσεις των αντίστοιχων τμημάτων των Τ.Ε.Ι.

Ζητήθηκε από τον Υπουργό να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ να αναλάβει την οργάνωση και αδειοδότηση του επαγγέλματος των Μηχανικών Τ.Ε.Ι όπως περιγράφεται και στην πρόταση νόμου που του έχει καταθέσει.

Επίσης η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ λόγω της επίσκεψης του κ. Γαβρόγλου στο Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας, ήρθε σε επικοινωνία με μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Τ.Ε.Ι και τους ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο των Πτυχιούχων Μηχανικών και οι οποίοι με τη σειρά τους δεσμεύτηκαν πως θα μεταφέρουν τα αιτήματά μας και πως είναι σύμφωνοι με τις θέσεις μας.

Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του επέμενε στην άποψή για καθορισμό προσόντων και όχι Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και ότι θα εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα μέχρι τον Οκτώβριο με το οποίο θα καθορίζονται τα “προσόντα” των Πτυχιούχων Μηχανικών.

Ανέφερε επίσης ότι στη συνέχεια θα συσταθούν επιτροπές, οι οποίες θα ασχοληθούν με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα και μέχρι το τέλος του 2018 θα οριστικοποιηθεί το θέμα αυτό και ότι το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι στις προθέσεις του να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Έγγραφο ΕΕΤΕΜ/ΚΔΕ πρός τριμελή γραμματεία των προέδρων ΤΕΙ για το Νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας, άρθρο 46

Έγγραφο ΕΕΤΕΜ/ΚΔΕ προς την τριμελή γραμματεία των προέδρων ΤΕΙ για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, άρθρο 46.

Δείτε το έγγραφο εδώ ΕΕΤΕΜ ΓΙΑ ΝΣ 12_07_2017

Αίτημα για παράταση της ημερομηνίας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Αθήνα, 10-07-2017

Με έγγραφο της προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλο, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ τόνισε την ανάγκη που υπάρχει να δοθεί παράταση δυο μηνών για την καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Το έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μπορείτε να το δείτε εδώ http://www.eetem.gr/images/stories/docs/eetem_2017_07_10_810.pdf

 

Τα γεωχωρικά δεδομένα των δασικών χαρτών διαθέσιμα για τα μέλη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 04-07-2017

Ύστερα από σχετικό έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. προς την Διεύθυνση Δασικών Έργων & Υποδομών του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και την απάντηση http://www.eetem.gr/images/stories/docs/diefthinsi_dassikon_ergon.pdf της Υπηρεσίας, η Ένωση διαθέτει πλέον προς όλα τα μέλη της, τα γεωχωρικά δεδομένα των αναρτημένων δασικών χαρτών. Τα δεδομένα αφορούν τους αναρτημένους στην παρούσα φάση δασικούς χάρτες και είναι ενημερωμένα έως τις 21-6-2017.

Τα μέλη που επιθυμούν να αποκτήσουν τα παραπάνω, καλούνται να επικοινωνήσουν με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., μέσω email (eetem@eetem.gr), αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό τους, τον Αριθμό Μητρώου ΕΕΤΕΜ, αλλά και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους.

http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=805:ta-geoxorika-dedomena-ton-dasikon-xarton-diathesima-gia-ta-meli-tis-e-e-t-e-m&catid=54&Itemid=18

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Το βελτιωμένο αλλά εξίσου απαράδεκτο Άρθρο 46

Αθήνα, 02-07-2017

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, φαίνεται καταρχήν οι πιέσεις και οι αντιδράσεις μας ανάγκασαν τον Υπουργό να «βελτιώσει» το ΑΡΘΡΟ 46 στο Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τελικά προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, αφού σύμφωνα με διαρροές θα έχει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Π. Ρήγας, στη συνάντηση που είχε με μέλη του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Άλλωστε αυτές οι αλλαγές, μετά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, είχαν ήδη «σκιαγραφηθεί» από τον ίδιο Υπουργό στην έκτακτη Σύνοδο Προέδρων – Αναπλ. Προέδρων Τ.Ε.Ι στις 8 και 9 Ιουνίου.

Ανάμεσα στις αλλαγές αυτές, είναι και η απάλειψη του διαχωρισμού των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι πριν και μετά τον Ν.2916/2001 και η διαφοροποίηση στη διατύπωση της απονομής του grecomaster!

Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία των ενστάσεων μας επί των υπολοίπων ζητημάτων καθώς:

• το νομοσχέδιο εξακολουθεί να μιλά για προσόντα(!) και όχι για επαγγελματικά δικαιώματα.

• αλλά και αυτά θα ρυθμιστούν με Π.Δ, που θα προταθούν μέσω Επιστημονικών Επιτροπών, στη σύνθεση των οποίων, ειδικά πάντα για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, θα υπάρχει ο “τοποτηρητής” του Τ.Ε.Ε (καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής). Όσον αφορά τα “λοιπά” μέλη της Επιτροπής αυτοί θα επιλέγονται από τον Υπουργό!!

Η «ωραιοποίηση» του άρθρου 46, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει, καθώς οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργού φάνηκαν στην αρχική μορφή του άρθρου 46 που αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Είναι πρόδηλο ότι ο Υπουργός προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο να καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση, τις προτάσεις των Τμημάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα στις οποίες βασίζεται και η πρόταση σχεδίου νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
Εάν ψηφιστεί το άρθρο 46 με τη «νέα» του μορφή, σύμφωνα με τις διαρροές, αυτό θα σημαίνει ότι στον Υπουργό Παιδείας ανατίθενται υπεραρμοδιότητες να ορίζει τα μέλη της Επιτροπής κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα των ΑΤΕΙ και τους φορείς των πτυχιούχων.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα ζητήσει εκ νέου την απόσυρση του ΑΡΘΡΟΥ 46 διότι δεν λύνει τα εκκρεμή θέματα που έχουν σχέση με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πτυχιούχων και θα αντιπροτείνει τις γενικές αρχές που έχουν προβλεφτεί στην πρόταση νόμου της Ένωσης, καθώς και την πρόνοια για άδεια άσκησης του επαγγέλματος και φορέα εκπροσώπησης και προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων (άρθρα 1, 2, 20, 21, 22, 23, 24). Η διασφάλιση αρχών που πρέπει να διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων, είναι προαπαιτούμενο ώστε τα δικαιώματα να προσιδιάζουν σε πτυχιούχους του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, τα επαγγελματικά προσόντα θα ποικίλλουν ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε Επιτροπής.

Επειδή ο Υπουργός αρέσκεται στο να αλλάζει τις απόψεις του κάθε τόσο, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχει σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της και θα επανέλθει με νεώτερη ανακοίνωση, όταν δοθεί επίσημα στην δημοσιότητα, το ακριβές περιεχόμενο του τελικού σχεδίου νόμου!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Συναντήσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με εκπρόσωπους Κομμάτων για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Αθήνα, 01-07-2017

Συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Π. Ρήγα, και την υπεύθυνη τομέα Παιδείας, κα Ε. Καλαμαρά, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30-06-2017 μέλη του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μετά από σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει η Ένωση.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σχέδιό νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για την ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι καθώς και το αίτημα για απόσυρση του άρθρου 46 του νομοσχεδίου του Υπουργού Παιδείαςμ κ. Κ. Γαβρόγλου.

Ως προς το θέμα του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης οι θέσεις που αναπτύχτηκαν από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α συμπίπτουν με τις θέσεις που έχει εκφράσει και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ μέσω των Συνεδρίων της για την εξομάλυνση των δύο Τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από την συζήτηση με τον Γραμματέα διεφάνη πως έγινε κατανοητό, ότι θα πρέπει να προηγηθεί το ξεκαθάρισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και, στη συνέχεια να ρυθμιστούν τα θέματα που συνδέονται με το επάγγελμα όπως η θέσπιση ενιαίου φορέα κ.λ.π.

Επίσης από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρήθηκαν δικαιολογημένες οι σοβαρές ενστάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ σχετικά με το άρθρο 46 όπως αυτό αναρτήθηκε στην Διαβούλευση, ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι τελική μορφή του άρθρου 46, όπως θα κατατεθεί στη Βουλή, θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτό που αναρτήθηκε στη διαβούλευση.

Την Πέμπτη 29-6-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Προεδρείου της Ένωσης με τη Βουλευτή Επικρατείας και Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ν. Κεραμέως.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σχέδιο νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, καθώς και το αίτημα για απόσυρση του άρθρου 46 του νομοσχεδίου του Υπουργού Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις και την κα Κεραμέως να επισημαίνει το δίκαιο των αιτημάτων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, αλλά και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιμένει με ενδιαφέρον το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα μας ενημερώσει για την άποψη της Ν.Δ σχετικά με το σχέδιο νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, το οποίο της κατατέθηκε.

Οι παραπάνω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Κ.Δ.Ε στις 09-06-2017 και μέχρι σήμερα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος επαφών αφού έχουν γίνει συναντήσεις και με τους υπευθύνους Παιδείας των ΑΝ.ΕΛ, της ΔΗ.ΣΥΜ καθώς και με ανεξάρτητους Βουλευτές (κους Δ. Καρρά και Ν. Νικολόπουλο).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.