Το βελτιωμένο αλλά εξίσου απαράδεκτο Άρθρο 46

Αθήνα, 02-07-2017

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, φαίνεται καταρχήν οι πιέσεις και οι αντιδράσεις μας ανάγκασαν τον Υπουργό να «βελτιώσει» το ΑΡΘΡΟ 46 στο Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τελικά προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, αφού σύμφωνα με διαρροές θα έχει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Π. Ρήγας, στη συνάντηση που είχε με μέλη του Προεδρείου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Άλλωστε αυτές οι αλλαγές, μετά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, είχαν ήδη «σκιαγραφηθεί» από τον ίδιο Υπουργό στην έκτακτη Σύνοδο Προέδρων – Αναπλ. Προέδρων Τ.Ε.Ι στις 8 και 9 Ιουνίου.

Ανάμεσα στις αλλαγές αυτές, είναι και η απάλειψη του διαχωρισμού των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι πριν και μετά τον Ν.2916/2001 και η διαφοροποίηση στη διατύπωση της απονομής του grecomaster!

Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία των ενστάσεων μας επί των υπολοίπων ζητημάτων καθώς:

• το νομοσχέδιο εξακολουθεί να μιλά για προσόντα(!) και όχι για επαγγελματικά δικαιώματα.

• αλλά και αυτά θα ρυθμιστούν με Π.Δ, που θα προταθούν μέσω Επιστημονικών Επιτροπών, στη σύνθεση των οποίων, ειδικά πάντα για τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι, θα υπάρχει ο “τοποτηρητής” του Τ.Ε.Ε (καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής). Όσον αφορά τα “λοιπά” μέλη της Επιτροπής αυτοί θα επιλέγονται από τον Υπουργό!!

Η «ωραιοποίηση» του άρθρου 46, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει, καθώς οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργού φάνηκαν στην αρχική μορφή του άρθρου 46 που αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Είναι πρόδηλο ότι ο Υπουργός προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο να καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση, τις προτάσεις των Τμημάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα στις οποίες βασίζεται και η πρόταση σχεδίου νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
Εάν ψηφιστεί το άρθρο 46 με τη «νέα» του μορφή, σύμφωνα με τις διαρροές, αυτό θα σημαίνει ότι στον Υπουργό Παιδείας ανατίθενται υπεραρμοδιότητες να ορίζει τα μέλη της Επιτροπής κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα των ΑΤΕΙ και τους φορείς των πτυχιούχων.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα ζητήσει εκ νέου την απόσυρση του ΑΡΘΡΟΥ 46 διότι δεν λύνει τα εκκρεμή θέματα που έχουν σχέση με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των πτυχιούχων και θα αντιπροτείνει τις γενικές αρχές που έχουν προβλεφτεί στην πρόταση νόμου της Ένωσης, καθώς και την πρόνοια για άδεια άσκησης του επαγγέλματος και φορέα εκπροσώπησης και προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων (άρθρα 1, 2, 20, 21, 22, 23, 24). Η διασφάλιση αρχών που πρέπει να διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων, είναι προαπαιτούμενο ώστε τα δικαιώματα να προσιδιάζουν σε πτυχιούχους του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, τα επαγγελματικά προσόντα θα ποικίλλουν ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε Επιτροπής.

Επειδή ο Υπουργός αρέσκεται στο να αλλάζει τις απόψεις του κάθε τόσο, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχει σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της και θα επανέλθει με νεώτερη ανακοίνωση, όταν δοθεί επίσημα στην δημοσιότητα, το ακριβές περιεχόμενο του τελικού σχεδίου νόμου!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.