Επικίνδυνες και αποσπασματικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα Τ.Ε.Ι

Αθήνα, 11-05-2017

Σχετικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Υπουργείο Παιδείας, για την ισοτίμηση των 5ετών σπουδών με master και για τη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά και την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επισημαίνουμε τα εξής:

στη σχετική ανακοίνωση μας, προ διετίας, όταν είχε ανακινηθεί και πάλι το θέμα της ισοτίμησης των πενταετών σπουδών ως master, είχαμε αναφέρει ότι: «Οι ενστάσεις και οι φόβοι μας που είχαν εκφραστεί προεκλογικά για το πρόγραμμα του Κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τα Τ.Ε.Ι, αλλά και μετεκλογικά με την σύνθεση της Κυβέρνησης (8 Υπουργοί είναι μέλη του Τ.Ε.Ε), δυστυχώς επαληθεύτηκαν.»

Το θέμα επανέρχεται για τρίτη φορά, τα τελευταία δυο χρόνια, από την ίδια Κυβέρνηση και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη καθώς πέρα από τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος μέχρι πρότινος διαφωνούσε με την πράξη αυτή, χθες και ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην ίδια εξαγγελία.

Τονίζουμε ότι σύμφωνα με το Ν.3879/2010 (άρθρο16, παρ. 4) το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων καθορίζεται με Π.Δ του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, ο οποίος στην πρόταση του, και η οποία έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές, κατατάσσει τους αποφοίτους τόσο των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού Τομέα (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία κλπ) όσο και των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) στο επίπεδο 6.

Η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται, προτιμά να παραβιάζει τη νομοθεσία και να αγνοεί τις προτάσεις των αρμοδίων Οργάνων, καθώς το συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον Πρωθυπουργό από τότε που ήταν «συνδικαλιστής φοιτητής στο Πολυτεχνείο» και για το λόγο αυτό αναγνωρίζουν «τα πενταετή προγράμματα σπουδών ως μεταπτυχιακά, ως μάστερ», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά, θεωρούμε ότι είναι το “τυράκι στη φάκα” προκειμένου τα Ιδρύματα να δεχθούν τη δημιουργία διετών δομών απονομής βεβαιώσεων και πιστοποιητικών κατάρτισης για τους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων.

Ειλικρινά απορούμε γιατί τα δυο αυτά Ιδρύματα έσπευσαν να “χαιρετίσουν” την ενέργεια αυτή.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η εισαγωγή διετών δομών είναι η απαρχή της προσπάθειας υποβάθμισης των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα, με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για το κύρος των Ιδρυμάτων;

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η εκφρασμένη πρόθεση του Υπουργείου είναι οι δομές αυτές να δημιουργηθούν μόνο στα Τ.Ε.Ι;

Τα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια δεν θέλουν να ωφεληθούν;

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι θετική για τα δυο αυτά Ιδρύματα, αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι με τα περιφερειακά Ιδρύματα.

Δυστυχώς όμως η εξαγγελία για την ονομασία των 5ετών σπουδών σε master δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από ρουσφετολογικές ρυθμίσεις συντεχνιακού χαρακτήρα, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ότι αποτελούσε αίτημα του, όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής του Ε.Μ.Π.

Αν η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε “ουσιαστική αναβάθμιση” των Τ.Ε.Ι, τότε θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων τους, για όσες ειδικότητες αυτή εκκρεμεί.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχουμε καταθέσει πρόταση σχεδίου νόμου στον Υπουργό Παιδείας και ζητάμε τη συνολική ενοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο, όπως έχει αποτυπωθεί στην πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της νέας Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Αθήνα, 10-05-2017

Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της νέας Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής (Κ.Δ.Ε) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, μετά από σχετική συνεδρίαση του οργάνου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10-05-2017.

Ύστερα από σχετική συζήτηση και ψηφοφορία, η σύνθεση της νέας Κ.Δ.Ε διαμορφώθηκε ως εξής:

Πρόεδρος Δημόπουλος Δημήτριος
Α’ Αντιπρόεδρος Μαλαματάς Αριστείδης
Β’ Αντιπρόεδρος Πολιτάκης Ματθαίος
Γεν. Γραμματέας Καψάλης Βασίλειος
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Υφαντόπουλος Γεώργιος
Γραμματέας Οικονομικού Μίχας Παύλος
Γραμματέας Τύπου – Δημ.Σχέσεων Μπλανάς Φοίβος-Κων/νος
Μέλη Αγγελογιαννάκης Γεώργιος, Βαρταλάς Γεώργιος, Kουμούτσος Αθανάσιος, Κουτσοβίτης Παναγιώτης, Μιχαηλάκης Εμμανουήλ, Νέζης Ιωάννης, Πολυχρόνης Γεώργιος, Στρατάκιας Παντελής

Εκ των προαναφερόμενων δεκαπέντε (15) μελών, τα οκτώ (8) μέλη εξελέγησαν για πρώτη φορά στην Κεντρική Διοίκηση της Ένωσης.
Όσον αφορά στην επαγγελματική τους δραστηριοποίηση, από τους δεκαπέντε (15), οι πέντε (5) είναι στελέχη εταιρειών, οι εννέα (9) είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ο ένας (1) είναι Δημόσιος Υπάλληλος.
Τα μέλη της Κ.Δ.Ε συμφώνησαν, στην επόμενη συνεδρίασή τους, να ασχοληθούν με την εξειδίκευση του Προγράμματος Δράσης που ψηφίστηκε από το 21ο Συνέδριο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ