Ιδού το αληθινό πρόσωπο του Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 01-08-2017

Μερικοί έσπευσαν να επικροτήσουν την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε για την ίδρυση «Τμήματος Αποφοίτων Σχολών Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», η οποία κάθε άλλο παρά ομόφωνη http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=792:sxetika-me-ti-dithen-apofasi-idrysis-tmimatos-apofoiton-sxolon-anotatis-texnologikis-ekpaidefsis&catid=83&Itemid=53 ήταν, νομίζοντας ότι έτσι “ανοίγει” ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι.

Τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» στη σχετική ανακοίνωση του https://www.messinialive.gr/tee-poioi-echoun-dikaioma-syntaksis-eksartimenon-topografikon-diagrammaton/Τ.Ε.Ε ότι έτσι ξεπερνάμε, τάχα, «τις αγκυλώσεις και τους διαχωρισμούς του χθες», ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας και το αποδεικνύει στην πράξη»(!), ότι «σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και τα εφόδιά του» και ότι «μπορούμε και πρέπει όλοι μαζί να πορευθούμε σε μια νέα εποχή που θα στηρίξει την Αληθινή Ανάπτυξη της χώρας”, δεν άργησαν να διαψευστούν στη πράξη.

Με νεότερη, πρόσφατη, ανακοίνωσή του, το Τ.Ε.Ε δια του Τμήματός του της Μεσσηνίας δείχνει και πάλι το πραγματικό του πρόσωπο, καταγγέλλοντας, αυτή τη φορά, εμμέσως πλην σαφώς τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε. που συντάσσουν και υπογράφουν τοπογραφικά. Συγκεκριμένα, καταγγέλλει “αθέμιτο ανταγωνισμό από άτομα που δεν νομιμοποιούνται να εκδίδουν τοπογραφικά” και “υπόλογες τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες” που κάνουν δεκτά τα εν λόγω “παράνομα” τοπογραφικά, κατηγορώντας τες ότι «δεν διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον», απειλώντας με ακυρώσεις των σχετικών πράξεων και ότι θα στραφεί κατά όσων υπογράφουν “παρανόμως” εξαρτημένα τοπογραφικά, αλλά και κατά όσων “παρανόμως” τα κάνουν δεκτά (!!!).

Στην ίδια ανακοίνωση το ΤΕΕ «αποφασίζει και διατάσσει», μαζί με τα μέλη του Αγρονόμους Τοπογράφους, ότι «αποκλειστικό δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων Διπλωματούχοι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί και οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί (απόφοιτοι Α.Ε.Ι. – μέλη Τ.Ε.Ε.) και ότι πέραν αυτών, ουδείς άλλος επαγγελματίας δύναται εκ του νόμου να συντάσσει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα»(!).

Έτσι ξεπερνά το Τ.Ε.Ε «τις αγκυλώσεις και τους διαχωρισμούς του χθες»;

Ειλικρινά δεν θέλουμε να φανταστούμε σε τι ενέργειες θα είχε σκοπό να προβεί το Τ.Ε.Ε, αν δεν τις είχε ξεπεράσει. Ή μήπως δεν τις έχει ξεπεράσει ακόμα και αυτό είναι κάτι που ΘΑ γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου;

Έτσι το Τ.Ε.Ε “εκφράζει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας” και μάλιστα “το αποδεικνύει στην πράξη”;

Με τις θέσεις αυτές οραματίζεται το Τ.Ε.Ε την «κοινή πορεία σε μια νέα εποχή»; Με το ίδιο και τα μέλη του πάνω από όλους, και οι υπόλοιποι, ως συνοδοιπόροι δεύτερης κατηγορίας να υπακούουν πιστά στα κελεύσματα του, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης; Για αυτό, προφανώς, επιδιώκει να τιθασεύσει και να παύσει κάθε αντίθετη φωνή, ιδιαίτερα αν αυτή προέρχεται από την ενοχλητική Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Εκτός βέβαια και αν το Τ.Ε.Ε Μεσσηνίας δεν έχει ενημερωθεί για τη νέα εποχή «ομόνοιας και σύμπλευσης» που έρχεται… και έχει μείνει προσκολλημένο στις αγκυλώσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Αν όντως ισχύει αυτό, οφείλει το Τ.Ε.Ε να αποκηρύξει, επισήμως και εμπράκτως, τις απόψεις του Τμήματός του στη Μεσσηνία, ώστε να πείσει και όλους τους «κακόπιστους» για τις «ειλικρινείς» του προθέσεις!

Ήδη, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, έχει επισημάνει με ανακοίνωση της, ότι: «το πρόβλημα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι δεν είναι η «στέγη» ούτε το “παρκάρισμα” σε κάποιο Μητρώο του ΤΕΕ, αλλά η ουσιαστική ρύθμιση των επαγγελματικών τους θεμάτων που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας και μάλιστα του Υπουργού Παιδείας», τονίζοντας ότι η μόνη λύση για αυτό είναι η ρύθμιση με νόμο του πλαισίου άσκησης επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Για τη θέση της αυτή μάχεται και υπερασπίζεται συνεχώς τα πραγματικά συμφέροντα του κλάδου των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.