Μία από τα ίδια – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση

Αθήνα, 04-08-2017

Ολοκληρώθηκε, με την ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής, η ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Από τις αρχές Ιουνίου, οπότε και διέρρευσε το εν λόγω νομοσχέδιο, μέχρι σήμερα, η Κεντρική Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=803:synantiseis-tis-e-e-t-e-m-me-ekprosopous-kommaton-gia-to-nomosxedio-gavroglou&catid=54&Itemid=18

με τους υπεύθυνους Παιδείας και τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Κομμάτων.

Επίσης, συναντήθηκε, τόσο με τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη, όσο και με την πρώην Αναπλ. Υπουργό, κα Αθ. Αναγνωστοπούλου, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του σε αυτή.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προσκλήθηκε και συμμετείχε στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υποβάλλοντας σχετικό υπόμνημα, ενώ και τα Νομαρχιακά Τμήματα της Ένωσης ενημέρωσαν άσκησαν πιέσεις στους τοπικούς τους Βουλευτές, προκειμένου να τροποποιηθούν κάποιες απίστευτες συντεχνιακές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα αυτές του άρθρου 46.

Η προσπάθεια ήταν διαρκής και αδιάκοπος, με συνεχή παρουσία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στη Βουλή. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από το άρθρο 46 ρυθμίσεις που αμφισβητούσαν ευθέως την αυτονομία των φορέων εκπροσώπησης των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι έναντι των γνωστών συντεχνιών, καθώς επίσης να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι διαχωρίζονταν σε «πριν» και «μετά» τον ν. 2916/2001.

Η Κεντρική Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, συνεδρίασε, τόσο στις 9-6-2017, όσο και στις 31-7-2017, με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο, και αποφάσισε ότι πρέπει, επιτέλους, να οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ, και ιδίως οι Μηχανικοί, να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις, τόσο για τη σημασία των σπουδών τους, όσο και για την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση.

Και διαπιστώνει:

Όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας, http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=811:sti-vouli-to-nomosxedio-gavroglou&catid=53&Itemid=78 ο νέος Νόμος, εξακολουθεί:

να διαιωνίζει τον διαχωρισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εμμένοντας στον διακριτό ρόλο ων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.
να μοιράζει τίτλους άνευ αντικειμένου στους Εκπαιδευτικούς και στις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι, ώστε να διευκολυνθεί η διάλυση του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι!
να παραπέμπει, για ακόμη μία φορά, την επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι στις καλένδες, με αόριστης σύνθεσης και αντικειμένου επιτροπές και αμφίβολης ισχύος μελλοντικά προεδρικά διατάγματα.
παράλληλα το επάγγελμα του Μηχανικού διατηρείται «κλειστό» στην χώρα μας, εις πείσμα των μνημονίων, με συνέπεια χιλιάδες πτυχιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες να παρεμποδίζονται καθημερινά στην άσκηση του επαγγέλματος που κατοχυρώνει το πτυχίο τους δηλ, το προσόν που αποκτήθηκε από σχολή του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι!
Η Κ.Δ.Ε προγραμματίζει τα ακόλουθα:

Στα μέσα του Σεπτέμβρη, μία συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή πρώην Υπουργών, Αναπλ. Υπουργών και Υφυπουργών Παιδείας και φυσικά θα κληθεί και ο νυν, στην οποία προσδοκούμε ότι θα ειπωθούν αλήθειες για την 30ετή και πλέον προσπάθεια έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων με Π.Δ και ποιοι μέχρι τώρα την εμπόδισαν καθώς και τις κρίσιμες επιλογές εδραίωσης του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι (Τ.Ε.Ι).
Την ίδια περίοδο, προγραμματίζεται και σύσκεψη των Προέδρων των Νομαρχιακών Τμημάτων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, για επανακαθορισμό της τακτικής της Ένωσης, όσον αφορά στο πάγιο αίτημα της κατοχύρωσης με ΝΟΜΟ, της επαγγελματικής δραστηριοποίησης του κλάδου των πτυχιούχων μηχανικών Τ.Ε.
Νομική επεξεργασία του άρθρου 46 και υποβολή προτάσεων στην Κ.Δ.Ε, για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που προκύπτουν σχετικά με τα εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.